Bereikbaar of niet bereikbaar, dat is de vraag

Je komt het steeds vaker tegen: mensen die massaal meer offline willen gaan en deze uitdaging graag zoveel mogelijk online delen. Vind ik dan wel weer grappig. Het offline gaan wordt dan vaak als een detox omschreven. Even lekker mindfull zijn en tot jezelf komen. Detoxen doe je niet je hele leven, dat doe je een week of zo. Om vervolgens weer volledig slaaf van je smartphone en bijbehorende apps te worden. Misschien nog wel meer dan daarvoor. Een beetje hetzelfde principe als 10 dagen geen snacks eten en op dag 11 een hele taart naar binnen schuiven. Maar dan kun je wel delen hoe ongelooflijk zwaar die ene week was. En hoe makkelijk WhatsApp eigenlijk is.

Zelfs zo makkelijk dat we er last van krijgen. Sommige mensen storen zich er aan hoe erg ze met WhatsApp bezig zijn. Klinkt als een inkoppertje, want: doe dat dan niet! Volgens mij heb je daar nog altijd zelf de leiding in. Natuurlijk, je vrienden kunnen je opeens een lul vinden als je de zoveelste ‘kletsgroep’ vaarwel zegt, maar misschien moet je dan niet nadenken over de rol van WhatsApp in je leven, maar vooral die van je zogenaamde vrienden.

Of ga lekker voor prepaid, dat helpt ook enorm. Ja hoi, ik kruip nu onder hele grote steen vandaan, maar voor mij werkt het prima. Zodra het Wifi-signaal wegvalt ben ik alleen telefonisch bereikbaar (en zelfs dat merk ik 9 van de 10 keer niet eens, sorry mensen). Bovendien heeft bijna elke vier muren met een dak een bijbehorend Wifi-signaal. Als je telefoonrekening daardoor ongeveer 10,- per jaar is, hoor je mij niet klagen.

WhatsApp kan nooit een verplichting zijn. Is dat wel het geval? Dan moet je die vrijblijvendheid lekker afdwingen. Je kunt al beginnen met het uitzetten van die verdomde blauwe vinkjes. Zo’n functie heeft vast wel bij iemand een echtscheiding veroorzaakt, kan niet anders. Daarnaast werkt geluid uitzetten als een verademing en heeft vrijwel elke mobiel een niet-storen functie waardoor je scherm ook niet meer oplicht. Mocht je zweterige handjes krijgen van deze ideeën, dan ligt het probleem misschien niet tussen je duim en wijsvinger, maar tussen je oren. Bereikbaar ben je heus wel, maar je bepaalt toch zeker zelf wel hoe.

 

En verder nog dit:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *