Met dit schilderij ben ik klaar

deliver_2

En wel op twee manieren. Ik heb ‘m afgemaakt en daarnaast ben er ook echt klaar mee. Ik wist niet zo goed wat ik ermee moest en dat weet ik nu nog niet. Misschien vind ik dit over 5 jaar regelrechte kitsch of gewoon heel lelijk, maar wat ik er op dit moment van vind laat ik nog even in het midden.

Het heeft een aantal make-overs gehad die me leuk lijken om te delen. Voordat ik verder vertel wat er allemaal mis ging, laat ik ‘m eerst even zien.


 

deliver_us_from_evil_klein

 


Mijn vorige schilderijen zijn min of meer allemaal verlaten landschappen. Dat vind ik een mooi thema en ga ik nu ook weer mee verder. Met dit schilderij wilde ik een soort uitstapje maken naar wat anders. Natuurlijk vliegt er nog altijd een duister figuur door het beeld en gebruik ik veel blauw en zwart, maar deze keer ook geel en roze. Verlaten is het landschap totaal niet, het is uiteindelijk best een drukke bedoening geworden. Daar waar ik het halverwege nog kaal en leeg vond, is het nu nogal vol.

Misschien leuk om een paar momenten van het proces te zien. Ik had het me namelijk heel anders voorgesteld. Soms denk ik daar vanaf te moeten wijken om het beter te maken. Dat denk ik dan..

deliver_gezichten

Je ziet het vooral aan de derde foto hierboven; dat was een radicaal momentje. Wel eng, want die ravenkop vond ik op zich niet mislukt, maar wel misplaatst. Daarna vond ik het geheel toch weer te saai en voelde het onaf. Zo stond het doek een aantal maanden op m’n ezel, niks te doen. Tot ik dacht: als ik verder wil met nieuw werk, moet deze eerst af. Kan me niet schelen hoe. Misschien vind ik het mislukt, maar dan is ‘ie wel klaar.

deliver_us_from_evil_detail

Sommige elementen vind ik best oké. Die raaf op zich is best goed gelukt en de reflectie in het water vind ik ook niet gek. Misschien is het de combinatie van alle elementen die me niet zo aan staat. Het blijft een raadsel.

Het raadsel heeft trouwens wel een titel gekregen en wel deze dramatische zin: Deliver us from evil. Het is een zinnetje uit het ‘Onze Vader’ uit de Bijbel. Niet meteen wegrennen; ik ben geen die-hard Bijbelfanaat, maar het Onze Vader ken ik toevallig wel. Ik vond het wel toepasselijk. Raven zijn prachtige beesten, maar zijn vanouds een symbool voor het kwaad. Ik vind van niet, dus kun je deze titel lekker dubbelzinnig opvatten. Wie in dit schilderij moet wie verlossen van den boze? De raaf, de monnikjes met lantaarns of misschien het slechte weer? Jij mag het zeggen. Dat vind ik dan wel weer leuk.

 

ehblog

 

En verder nog dit:

2 reacties

    1. Super leuk dat je even reageert en thanks! 🙂 Ik zie het nu pas voorbij komen, maar blijf gerust terugkomen hoor. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *