Mijn favoriete ontbijt

Waar je me altijd wakker voor kunt maken? Ontbijt. Das een makkelijke hè? Ik ben groot fan van hotelovernachtingen inclusief ontbijt. Vaak zoveel keus en natuurlijk eet ik dan 110% meer dan ik normaal zou doen.

Ik maak er ook altijd graag tijd voor. Waar vriendlief haastig een plakkerige boterham met pindakaas op de fiets naar binnen schuift, sta ik ruim een uur voordat ik weg moet in de keuken mijn ontbijtje klaar te maken. Iedereen z’n ding. Ik moet gewoon even rustig opstarten met goed eten.

Waar ik dan zo druk mee ben in de vroege uurtjes? Ik heb een paar ontbijtjes waar ik altijd op terugval. Ik hou het vooral bij m’n blender en de magnetron als keukenhulp. En banaan. Altijd banaan. Let’s go!

Smoothie bowl

In den beginne flikkerde ik alle soorten fruit bij elkaar met een scheutje yoghurt en vond dat een prima ontbijt. Smaakte ook zeker wel zo, maar qua suikergehalte kon het misschien wel iets minder. Tegenwoordig compenseer ik dat met spinazie, andijvie, avocado en heb zelfs een keer wortel en bloemkool geprobeerd. Niet zo’n succes. Maar groene groente absoluut wel. Een paar receptjes:

Voor 1 flinke kom of verdeeld over een kom en een groot glas:

 • 1 banaan
 • 1 avocado
 • portie bevroren mango
 • portie yoghurt
 • flinke scheut melk

 • 1 banaan
 • handje andijvie
 • portie bevroren frambozen
 • portie yoghurt
 • flinke scheut melk

 • 1 banaan
 • handje spinazie
 • portie bevroren ananas
 • portie yoghurt
 • flinke scheut kokosmelk (LOOOVE it!)

Uiteraard gooi je bij elk recept alles in een blender en voilà. Favoriete toppings zijn eigen gemaakte granola, gepofte rijst, cranberry’s, cacaonibs, kokos en havermout. Ik eet het graag met plantaardige yoghurt en melk, maar dat is optioneel natuurlijk.

Mug cake

Wie dit uitgevonden heeft verdient een medaille. Nog nooit van gehoord? Het is cake in een mok en super snel gemaakt. Alsof ik ontbijt met taart en er ook nog de hele ochtend vol van zit. Echt een favoriet. Zo maak ik die van mij vrijwel altijd:

 • 1 banaan
 • 1 ei
 • 40 á 50 gram havermout
 • snufje zout
 • flinke snuf kaneel
 • soms chiazaadjes erbij
 • bevroren blauwe bessen/frambozen
 • agave siroop
 • kokos/hazelnoot stukjes

Prak de banaan in een grote mok. Klop het ei erdoor. Voeg daarna het zout, kaneel en eventueel de chiazaadjes er bij. Doe de havermout er door, mix het geheel met een vork en zorg dat je niks over de rand roert. Als het een lekker plakkerige papje is zet je de mok op een bord in de magnetron voor 3,5 minuut op ongeveer 700 watt. Daarna gooi je de bevroren bosbessen of frambozen op het bord en zet dit samen met de mugcake nog één minuut in de magnetron.

Als dat klaar is kiep je de mok om en heb je je eigen mini taartje met fruit. Daar overheen nog wat agave siroop en kokos of hazelnoot stukjes naar smaak. Gegarandeerd dat je hiervan de hele ochtend vol zit. En lekker joh?! Mwaaaa.

En verder nog dit:

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *