De Zwarte Cross; waar begin ik?

Ik ga niet doen alsof ik al 23 jaar naar de Zwarte Cross ga, want da’s niet zo. Ik ga er nog maar sinds 2011 naartoe, maar wel sindsdien trouwe fan. Als introvert (ja is ‘ie weer) is dat misschien de laatste plaats waar je gezocht wordt, maar het blijkt dan ook een festival voor echt íedereen.

Even een dikke vette klaagzang vooraf: ik lees namelijk zelden iets over dit festival als het op ‘tips’ aankomt. Ik lees nog wel eens artikelen op bijvoorbeeld NSMBL. Best leuk, maar wanneer zij het over leuke festivals hebben, gaat het nooit, maar dan ook nóóit over de Zwarte Cross. Terwijl het toch echt het grootste (en leukste!) festival van Nederland is. Hoe kun je dat negeren?

Enfin, dat wilde ik even gezegd hebben. Soms lijkt het alsof de Zwarte Cross niet bestaat voor het westen. Jammer, jammer, jammer. Of misschien kijk ik niet goed genoeg. Alhoewel de Cross de laatste twee jaar al min of meer bij de start van de kaartverkoop uitverkocht is dus ik loop gewoon te zeuren.

Maar waarom zijn (vooral) Achterhoekers zo verknocht aan dit festival?

Misschien omdat alles kan? Slogan van dit jaar was trouwens ook: Niks is onmogelijk!

Dat bewijst de Cross elk jaar weer. Met 33 podia is er voor iedereen wat te zien en te horen. Je hebt er motorcross, theater en muziek in één. En als je per se je kinderen mee wilt nemen kun je die kwijt in het ‘Blagenparadijs’, een soort mini Zwarte Cross als BSO zeg maar.

Mij zie je vooral in de theaterweide waar de beste foodtrucks staan en je ook nog even op een stoel kunt zitten; gezellig mensen en vooral het straattheater bekijken wat er de hele dag rondloopt; je kijkt je ogen uit. Alleen daarmee al kun je een dag vullen. De sfeer is gemoedelijk, niemand doet moeilijk en proosten kun je met vrijwel elke bezoeker op ieder willekeurig moment.

De Zwarte Cross is ook vooral een festival met humor (werd niet door iedereen gewaardeerd dit jaar.. ook jammer). Op elk terrein laat de organisatie zich van z’n meest creatieve kant zien en kun je lachen om de borden die ze overal neerplanten. Ook de teksten op hun website en sociale media zijn stuk voor stuk hilarisch. Zelfs als het om afval scheiden gaat maken ze nog een stopmotion film om bezoekers enthousiast te maken. Wat wil ik nog meer?

De eerste persoon die zich verveelt op dit festival moet nog komen, dus doe eens gek en bestel een kaartje (of 3) voor 2020! Maar niet voordat ik mijn kaarten binnen heb natuurlijk. 🙂 Dank u!

En verder nog dit:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *