Apple Watch: de voor- en nadelen

Ik loop er nu bijna 2 jaar mee en vind er wat van. In mijn ogen de voor- en nadelen van het gebruiken van een Apple Watch:

+ veel data over je gezondheid

Met het dragen van een smartwatch word je nogal in de gaten gehouden. Het is daarbij wel een tip om niet alles voor 100% waarheid aan te nemen, maar een beetje inzicht geeft het zeker: de hoeveelheid stappen op een dag, je gemiddelde hartslag gedurende de dag in verschillende fases (rust, work-out, herstel), saturatie, je rustenergie per dag, etc.

+ doei telefoon!

Die is dus niet nodig met sporten of hardlopen. Op m’n Apple Watch kan ik een aantal nummers van Spotify downloaden die dan weer verbinding maakt met mijn AirPods. Daardoor kan ik m’n gang gaan en toch muziek of een podcast luisteren.

+ gewoon leuker

Toegegeven; ik begon met sporten voordat ik een Apple Watch droeg, maar het heeft de afgelopen jaren wel leuker gemaakt. Zeker het hardlopen omdat je daar veel nuttige data uithaalt, zoals je tempo, hartslag en een inschatting van je cardioconditie. Ik ben bijna 33 en voel me fitter dan ooit. Hieronder een plaatje om het iets te dramatiseren. 🙂 Ik ben nooit heel zwaar geweest, maar heel blij was ik niet met mezelf (links ruim 10 jaar geleden). Los van er anders uitzien, voel ik me dus vooral anders. Ik ben sterker, heb meer energie en voel me zekerder.

Dit lijkt allemaal super positief en bijna een verkooppraatje, maar nee. Ben gewoon heel enthousiast over goed werkende apparaten. En lees vooral  ook even de nadelen, want die zijn er heus wel.

– slaaf van je horloge

Een Apple Watch blijft een product gemaakt door een bedrijf dat gewoon geld wil verdienen en wil dat je de watch onafgebroken draagt. Zo kun je medailles verdienen als je bepaalde doelen haalt of een x aantal dagen je bewegingsringen volmaakt. Ook kun je je data delen en vergelijken met anderen, zodat de druk om te presteren misschien nog wel hoger wordt. De Apple Watch verzint ook elke maand doelen gebaseerd op je vorige maand, zodat je steeds meer en langer iets moet doen om een doel te halen. Ik was daar nogal gevoelig voor en wilde een jaartje geleden dan ook elke dag optimaal benutten. Heel debiel, want hoezo laat ik een horloge míjn doelen stellen? Dat doe ik toch zeker zelf! Ja nu wel, maar ik moest daar wel even doorheen. Niet doorslaan dus.

– best prijzig

Ja, het kost nogal wat. Dat zal niet iedereen voor sporthorloge over hebben. Hoewel ze ook een SE hebben uitgebracht, die iets minder functies heeft en daardoor iets goedkoper is. Werkt overigens ook prima volgens mijn moeder.

– werkt alleen (goed) met een iPhone

Technisch gezien kun je ‘m wel koppelen aan een Android toestel, maar als je leest wat je daarvoor moet doen haak je waarschijnlijk snel af. Natuurlijk zijn er genoeg alternatieven die wel werken voor Android, maar Apple Watch er is er niet één van.

Ik ben er nog altijd heel blij mee, maar heb ook zeker moeten leren het allemaal niet te serieus te nemen en het vooral gewoon een leuk extraatje te vinden.

En verder nog dit:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *