Even over dat ‘body positivity’

Zoals altijd hol ik achter de feiten aan, want dit onderwerp is a heel lang hot and happening en bijna iedereen heeft z’n mening al gegeven of geeft er niets om. Ik ben zeker geen tegenstander, maar je kunt ook iets té positief worden.

Allereerst: he-le-maal prima, dat promoten van zelfliefde (behalve dat woord, brr). Maar sommige dames gaan nogal ver. Het zijn toch met name dames die deze beweging vorm geven.

Waar ik het over heb? Het normaliseren van iets dat al normaal is. Iedereen weet dat het bestaat, maar niemand zit te wachten op een fotoreportage bedoeld voor het bloody internet. De online wereld stond laatst weer op kop doordat een dame iets op Instagram plaatste waardoor ze 150 volgers kwijtraakte. Dat moet heftig geweest zijn. Dat was het niet per se, maar wel iets waarvan mijn 80-jarige ziel dacht: misschien had dit niet gehoeven.

De dame in kwestie lag op een bed met haar kont richting de camera en daarbij op de voorgrond een verse bloedvlek in het beddengoed. Anders kan ik het niet omschrijven. Daaronder vertelde ze trots dat ze tijdens haar menstruatie was doorgelekt en dit met de wereld wilde delen onder het mom: totally natural. Ja, nou. Ik schreeuw het ook niet van de daken als diarree om de hoek komt kijken. Totally natural, dat wel.

Om hier verder op in te haken; geboortefotografie. Super prachtig voor de kersverse ouders, maar toch geen reportage die je maandagmiddag tijdens de lunch onder de neus van je collega schuift. En ja, dat is echt gebeurd, toch pap? Helemaal prachtig en bijzonder moment zo’n geboorte van je kind, maar kunnen we ook even reëel zijn? Er zijn een hoop minder mooie kanten: gescheurde lichaamsdelen, bloederige placenta’s, zweet, tranen, nog meer bloed en een kleverig kind. Zoiets. Heel natuurlijk, maar niet iets waar je meteen een camera op wilt richten?

Top, dat body positivity, maar laten we het nou ook niet mooier maken dan het is. Je maandelijkse periode kan nu eenmaal een bloederig zooitje zijn en ja logisch dat je partner dan denkt: iel. Hij accepteert je volledig, maar om nou je hand vast te houden tijdens het verwisselen van je maandverbandje onder het mom: hartstikke normaal? Ja dikke doei. Ik denk zelf nog vaak genoeg bah wat een gehannes. Maar wat doe je er aan?

Mooier met een Instagram-filter wordt het in elk geval niet. Dat kunnen die 150 ex-volgers ook wel beamen.

 

 

Het leuke tekeningetje is niet van mij, maar van wie wel, weet ik helaas niet.

En verder nog dit:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *